Provansa

Slikovita pokrajina, ki jo zaznamujejo stara naselja in pa polja dišeče sivke kar vlečejo da se vtisnejo na platno.

Prekmurska domačija

Ena od slovenskih pokrajin, ki s svojo dediščino, toplimi vrelci in lepotami pritegnejo slehernega obiskovalca. Olje na platnu!

Gorenjska

V ozadju planine, pred njimi vasica iz katere se dviga zvonik. Če je temu dodan še kozolec je to prav gotovo Gorenjska. Olje na platnu!

Polhov Gradec

Lep, slikovit čaroben v vsakem letnem času. Kako tudi ne, saj je moja domači kraj.

Mak

Zgodnje poletje travnike poseje z nežnimi rdečimi cvstovi. To je mak, ki kakor kaplja krvi poživi travnik, žitno polje... Akril na platnu!

Praproče

Zaselek, ki sloni v sedlu pod polhograjsko goro. Tudi sv. Jurij - zavetnik kraja in zaselka je običajno upodobljen pri premagovanju zmaja iz sedla. Akvarel!

Trenta

Ena od najbolj slikovitih dolin v vznožju Julijskih alp je prav gotovo Trenta. Smaragdna reka Soča je izklesala veličastno dolino v kateri se je že davno tega naselil človek. S svojo edinstveno arhitekturo daje dolini poseben pečat. Akvarel!

Polja sivke

Le koga ne bi pomiril pogled na polja te čudovite rastline, ki v zadnjem času vse bolj dobiva svoj prostor tudi v naši deželi. Akril!

Strani

četrtek, 30. maj 2013

Vrtnica

Kdo jih ne pozna; opojno dišeče, najrazličnejših barv in oblik. Naš nekdanji graščak je iz njih kuhal celo rožno olje - izredno močno dišeč parfum. Seveda govorim o vrtnici. Tudi v slikarstvu je to ena najpogosteje uporabljenih cvetlic, zato se imam namen naučiti slikati tudi njo.


sreda, 29. maj 2013

Šopek

Med znanci v skupini umetnikov (facebook skupine), sem naletel na najrazličnejše načine upodabljanja cvetja. Eden ljubših mi način slikarke iz Tučije ki upodablja čudovite šopke rož. Ker mi je res pri srcu (način slikanja namreč) se bom skušal tega naučiti. Tukaj je prvi poizkus.


ponedeljek, 27. maj 2013

Mak

Da malce presekam zeleno-belo kombinacijo, ki jo v glavnem  uporabljam pri marjetkah, sem poskusil še z drugo prav tako znano cvetlico - z Makom..No lahko bi rekel, da me je k temu spodbudil znanec s facebooka, ki mi tudi sicer dal že kar nekaj pametnih nasvetov. Hvala Miro Starič!
Prvo makovo polje je že tukaj...


petek, 24. maj 2013

Marjetice - še enkrat, in še enkrat...

Ne vem, kako bi lažje predstavil poletje, kot s poljem pisanega cvetja, med katerimi kraljuje Marjetica. Ko sem sinoči obujal spomine na risanje v otroštvu sem se spomnil še na eno cvetlico, ki sem jo poogosto risal. Kljub temu, da so je bili takrat travniki polni je dandanes nisem zasledil zato bom še malo časa pri Marjeticah. Ti dve sta eni zadnjih.





četrtek, 23. maj 2013

Marjetice

Žlahtna cvetkica, ki smo jo pogosto trgali, da bi razverselili svoje mame. Nekdaj so si jo deklata spletala v lase, iz njih izdelovale venčke... Se spomnite otroške igre pekel, vica, nebesa ali kasnejše; ljubi,  ne ljubi? To je bilo prvo, na kar sem pomislil, ko sem naslikal spodnji akvarel. Zanimivo, kako tesno so te čudovite cvetlice povezane z našim življenjem. Žalostno je le dejstvo, da počasi tudi te cvetlice izginjajo z naših travnikov kot posledica intenzivnega kmetovanja.



torek, 21. maj 2013

Blagajev dvorec

Večina ga pozna kot polhograjsko graščino ali polhograjski grad, po enem najbolj znanih graščakov v preteklosti kraja Rihardu Ursiniju Blagaju pa ga imenujemo tudi Blagajev dvorec ali grad.. Kdo ne pozna čudovite rastline Blagajke, ki se je "pustila najti" prav možu, ki je njeno ime takoj ponesel v svet. Strasten ljubitelj cvetlic je imel na svoji posesti nasajenih ogomno število vrtnic iz katerih je kuhal rožno olje. Danes teh vrtnic ni več, odnesla so jih burna povojna leta, kakor tudi čudovito cvetje grajskega parka. A park počasi spet dobiva pravo podobo - vanj vsekakor sodijo tudi vrtnice nasajene kot "špalir" pred poročnim pavilijonom.



nedelja, 19. maj 2013

Tromostovje

Ljubljana - naše glavno mesto, polna nasprotij kjer se izmenjujeta čudovito zasnovana urbanistična ureditev slovitega arhitekta Plečnika in urbanistični kaos novejšega obdobja. Kljub vsemu se najde precej pogledov, ki obiskovalca pritegnejo. Mede enega najlepših prav gotovo sodi tromostovje


Ljubljanica
.

petek, 17. maj 2013

Praproče

Zaselek Praproče s cerkvijo sv. Jurija ždi visoko nad pograjsko dolino - na sedlu med njo in dolino z zaselkom Zalog. Lahko bi tudi rekel da skupaj z Lovrencem in Elizabeto poleg Kalvarije in župnijske cerkve tvorij panoramo Polhovega Gradca. A kljub temu te cerkve in zaselka nisem prav pogosto slikal. Res pa je, da so bile Praproče moj prvi zimski motiv, in da sem ob njih spoznaval čar slikanja snega, ki me je kasneje popolnoma prevzel. Med prvimi so bile tudi pri akvarelu, a ker mi slika ni uspela sem se nato dolgo časa obotavljal. No, v nedelo v času odprtja razstave pa sem poskusil ponovno. Rezultat pa je tukaj...


  

torek, 14. maj 2013

Jamnik

So kraji, vasi, objekti, naravna čudesa, ki vedno znova pritegnejo človekovo oko. Eden takih je prav gotovo Jamnik nad Kropo. Vsekakor je najbolj znan po cerkvi sv. Primoža in Felicijana ki z grebena obvladuje ves prostor pod seboj.




ponedeljek, 13. maj 2013

Toplar

Ko zaslišimo to ime nam seveda misli takoj uidejo do kozolca. In prav je tako. Edinstvena kmečka arhitektura, ki je služila mnogim namenom bi si zaslužila ime z veliko začetnico. V njem  so sušili in shranjevali seno, služili so kot shtamba za kmečko orodje, vanj so se ljudje zatekli ob nenadni nevihti....


toplar

sobota, 11. maj 2013

Bohinj

Prav gotovo je eden najlepših biserov slovenske pokrajine. Čudovito soskladje neokrnjene narave in dela človeških rok že dolgo vzbuja občudovanje opazovalcev z vsega sveta



petek, 10. maj 2013

Kozolec

Tolikokrat opevani, v tolikih knjigah, publikacijah, prospektih poveličevan, pa vseeno počasi izumira. Če bi me kdo v tujini povprašal, kako izgleda tipičen slovenski kraj bi mu narisal podobno sliko kot na tej strani; kozolec cerkvica, okrog katere se stiskajo mišice v ozadju hribi in gore..Mi lahko oporekate?


torek, 7. maj 2013

V senci kostanja

Medtem, ko se je pomlad razbohotila že z vsem svojim čarom in je sonce že močno "pritisnilo" je potiho svojo senco razprl tudi kostanj ob grajskem ribniku. Klopca pod njim več ne sameva, laboda v ribniku plešeta svoj ples...



nedelja, 5. maj 2013

... in še enkrat Pristava

Pogled, ki sem ga uzrl vsakič, ko sem stopil iz rojstne domače hiše. Nasproti mi je stala nekldaj slovita gostilna Pri Pratkarju, na levo mi je pogled padel na stari del Polhovega Gradca z Kalvarijo in Polhograjsko goro v ozadju.


moj rojstni kraj

četrtek, 2. maj 2013

Cerkniško jezero

Že spet. To je ena prvih, ki sem jih zastavil s tem motivom. Ne vem sicer zakaj je takrat nisem dokončal, zdaj sem se je ponovno lotil in jo dokončal. Preprosta slika, ki kaže jezero ki se počasi umika in za seboj pušča suhe zlatorumene trave.

lake Cerknica

sreda, 1. maj 2013

Pristava

Neštetokrat se peljem skozi, neštetokrat sem spoznaval skrite kotičke zaselka tik ob Polhovem Gradcu. Kot prvo je to moj rojstni kraj in kraj kjer sem preživel svoje otroštvo in mlada leta (skoraj tri desetletja), kot drugo pa me pot proti sedanjemu domu vsakič pelje mimo rojstne moje hiše. Razumljivo je najbrž, da je to moj najljubši pogled, saj je tudi eden prvih, ki sem ga mnogokrat "spravljal" na papir.


Polhov Gradec